Lluita contra la pobresa energètica des del món local

RDP Pobresa energètica
RDP Pobresa energètica

Esquerra-Acció Granollers inicia aquesta setmana una campanya per visibilitzar la problemàtica entorn a la pobresa energètica, explicar les causes i els efectes que provoca tant als afectats i afectades com a la societat, i posar sobre la taula i debatre amb la ciutadania possibles accions que es poden impulsar des de l’ajuntament. Tal i com ha explicat el portaveu republicà, Pep Mur i Planas, “malgrat que no tenim competències en aquesta matèria, el món local té una responsabilitat i mesures al seu abast”.

 

La pobresa energètica consisteix en la incapacitat de les famílies per fer front als rebuts de l’electricitat, l’aigua  o el gas. A Catalunya, es calcula que afecta a 320.000 famílies, ja que segons IDESCAT entre el 9 i l'11% de llars catalanes està en situació de risc a causa de la dificultat que tenen a l'hora d'assumir la despesa bàsica del consum energètic.  A Granollers, l’Oficina d’Habitatge té comptabilitzades més de 800 famílies amb dificultats greus per pagar els seus rebuts.

 

Fins ara, les mesures que s'han pres per lluitar contra la pobresa energètica, tanta nivell local com estatal, han estat orientades a mesures pal·liatives, a través del bo social  o d'ajudes per als pagaments dels subministraments. Però municipis com Sabadell, Badalona i Barcelona estan començant a treballar en mesures preventives per tal d'atacar les causes de la pobresa energètica.

 

A Granollers, ERC-AG considera essencial anar més enllà de les accions que ja s’estan duent a terme (com la Marató Estalgia o els ajuts del Pla de Xoc)  i desenvolupar mesures orientades a modificar les relacions de poder entre la ciutadania  i les grans empreses del sector de l’energia.  En aquest sentit, la regidora Núria Maynou ha recordat que el ple de juliol va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC-Acció Granollers que acordava definir un circuit per  tal d'iniciar procediments sancionadors contra les empreses subministradores que incompleixin la llei de pobresa energètica. Encara no s’ha treballat en aquest circuit sancionador, i per aquest motiu el grup republicà reclama que l'ajuntament de Granollers comenci a sancionar aquelles empreses de llum, gas o aigua que facin talls indeguts.

 

ERC-AG també proposa reforçar les actuacions que ataquin les causes de la pobresa energètica: millora de la qualitat dels habitatges i treballs d'adequació de les llars,  més  assessorament i suport a les famílies  sobre les modificacions tarifàries i tramitacions de bons socials, formació a la població a l’hora de gestionar els seus subministraments, més intervencions als habitatges per la reducció de la despesa energètica... En aquesta línia, el 28 de març el Ple també va aprovar per unanimitat una moció presentada per ERC- Acció Granollers on, entre els acord aprovats, hi havia el de “posar a disposició de la ciutadania un punt d’informació sobre el bo social i sobre els ajuts existents per fer front a la pobresa energètica”. L’equip de govern encara avui hi està treballant.

 

La campanya sobre pobresa energètica impulsada per ERC-AG consistirà en l’enviament d’una octaveta a les cases granollerines, parades informatives, informació i recollida de propostes a través del web www.pensemgranollers.cat (que estarà disponible a partir de demà, dimecres 21), difusió a través de les xarxes socials i un acte central el proper 1 de març que comptarà amb la presència, entre d’altres, dels regidors republicans d’Acció Social Gabriel Fernàndez (Sabadell) i Agnès Rotger (Badalona) que  explicaran experiències municipals contra la pobresa energètica. “Es tracta d’apropar experiències de municipis que ja estan treballant per revertir la situació de vulnerabilitat que provoca la pobres energètica – assegura Maynou -  i estudiar-ne l’aplicació a Granollers”. 

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament