Tarificació social a les escoles bressol

Escola Bressol
Escola Bressol

Fa unes setmanes el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya sentenciava que la Generalitat ha de pagar a l’ajuntament de Granollers  al voltant d’1,5M pel finançament de les escoles bressol municipals. El TSJC reconeix així l’obligació de la Generalitat a abonar les aportacions legalment compromeses pels anys 2012, 2013 i 2014.
 
Aquest cursos, en els que la Generalitat no va aplicar les subvencions a les escoles bressol, van coincidir amb el mandat de CiU, però amb el suport, des de l'oposició, d'Esquerra Republicana.  Això va ser així no per manca de voluntat política per donar compliment a aquests compromisos, sinó per la incapacitat pressupostària d’assumir aquesta i altres despeses a causa de la crisi econòmica i de l’infrafinançament constant per part de l’Estat Espanyol.
 
Malgrat que la sentència no és ferma i la Generalitat encara la pot recórrer, es tracta d’una bona notícia que celebrem, ja que és evident que massa sovint els ajuntaments ens hem de fer càrrec de despeses que no ens corresponen per tal de poder garantir els millors serveis als nostres ciutadans i ciutadanes. I aquesta sentència no només posa en evidència la necessitat de replantejar el model de finançament local, actualment massa depenent de les subvencions i ajudes d’altres administracions, sinó que a més permetrà al nostre ajuntament, un cop sigui ferma, recuperar part d’aquests recursos.
 
I precisament relacionat amb aquesta notícia, volem recordar que el govern socialista es va negar ara fa uns mesos a aplicar la tarificació social a les escoles bressol de Granollers, precisament perquè la Generalitat no estava aportant la seva part al finançament del servei. Si finalment la sentència es declara ferma, però, l’equip de govern socialista ja no tindrà més excuses. 
 
Però, més enllà del cas de les escoles bressol,  no podem perdre de vista que el conjunt de les Ordenances Fiscals, a banda de ser un instrument per garantir el bon finançament del consistori, també poden ser un instrument de justícia social si tant les obligacions com les bonificacions fiscals s’apliquessin amb igualtat de condicions i en funció de la capacitat econòmica de les famílies. I és per aquest motiu que el nostre grup seguirà reclamant l’aplicació de la tarificació social al conjunt d’impostos, taxes i preus municipals.

 
Pep Mur i Planas
Portaveu ERC-Acció Granollers
www.pepmur.cat

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament