Comunicat d'ERC-AG respecte als pressupostos i ordenances fiscals municipals

Ajuntament Granollers
Ajuntament Granollers

Dilluns, diversos mitjans de comunicació local informaven d’una sèrie de notícies relacionades amb el pressupost municipal de 2018, on el regidor socialista Jordi Terrades explicava, entre d’altres, que ja s’ha encarregat a una empresa externa la redacció d’un Pla Estratègic d’Acció Social (PEAS) i s’han contractat dos consultores per dissenyar el pressupost participatiu pels anys 2018 i 2019 (un únic procés pels dos anys propers anys). En la mateixa notícia, Terrades assegura que el govern municipal no aplicarà la tarificació social a les escoles bressol.

Aquests tres projectes (pressupostos participatius, PEAS i tarificació social) responen a un compromís del PSC amb ERC-AG en el marc del debat del pressupost de 2017 (en el cas de l’estudi sobre la viabilitat de la tarificació social, l’acord ve de l’any 2015). El compliment d’aquests compromisos tenia una calendarització clara que es va sobrepassar, i que en qualsevol cas tenia com a data límit per la seva execució l’aprovació del pressupost 2018, tal i com el mateix regidor Terrades va assegurar als plens d’abril i juny.  

Respecte als pressupostos participatius,  el compromís inicial del PSC era estudiar i acordar abans de l’abril un model per poder tirar endavant un procés participatiu de cara al pressupost de 2018. El nostre grup va rebre al juliol un esborrany amb una proposta inicial i incompleta,  document al qual el nostre grup va fer una sèrie d’al·legacions sense que haguem tingut resposta o se’ns hagi explicat cap altra novetat. Ara ens assabentem que s’han contractat dos consultores i que ja s’està treballant en una plataforma tecnològica, sense que se’ns hagi informat en cap moment.

Respecte al PEAS, el nostre grup municipal va ser informat a l’abril que la regidora de serveis socials i el seu equip tècnic ja hi estava treballant i tindríem el document abans d’acabar l’any. Davant aquesta informació, vam presentar una proposta metodològica per l’elaboració del document davant la nostra preocupació pel que fet que s’estigués treballant de forma tancada. No hem rebut cap resposta, i ara també ens assabentem que s’ha encarregat la redacció del pla a una empresa externa. Ahir, vam demanar explicacions a la comissió Informativa de Govern i Economia, i la resposta va ser que la regidora de Serveis Socials ja ho havia explicat a la comissió pertinent, i se'ns va tornar a acusar de no assistir a aquestes informatives, motiu pel qual no ens hem assabentat.

En aquest punt, volem aclarir que a principi de legislatura vam reclamar un canvi d’horari perquè l’actual ens impedeix assistir-hi en moltes ocasions, petició que no s’ha atès. En qualsevol cas, hem assistit a totes les comissions informatives des del mes de juny, amb excepció de la informativa del dia 18 d’octubre que coincidia amb altres comissions i consells als quals estaven convocats els regidors d’ERC-AG. A més, en cap acta del 2017 es fa referència a cap explicació sobre l’estat d’execució del Pla Estratègic d’Acció Social.

D’altra banda, volem recordar que el portaveu del grup socialista va assegurar al Ple del mes juny, davant la nostra proposta metodològica, que “la regidora de serveis socials i el seu equip estan treballant en un altre document i probablement en una proposta un pèl diferent a l'hora d'aproximar-se en la qüestió que es va plantejar, però tindran el document i els mecanismes que creiem que s'han de sotmetre a l'hora de debatre aquestes qüestions. Serà abans del debat de Pressupostos, segur”.   

En tercer lloc, al novembre de 2016 el PSC, per segon any consecutiu, es va comprometre a elaborar un estudi sobre la viabilitat de la tarificació social abans del maig de 2017. Per ERC-AG, és especialment important la seva aplicació als serveis educatius i de lleure, però la petició feia referència al conjunt de les Ordenances Fiscals. Al ple de juny, davant el nostre requeriment per la manca de compliment dels tempos, el propi portaveu socialista va assegurar que l’estudi ja estava pràcticament enllestit i que ho tindríem abans del debat de les Ordenances Fiscals. I efectivament, fa uns dies, ens va arribar una simulació de tarificació social única i exclusivament per la taxa municipal de les Escoles Bressol. Com ja ha expressat el regidor Terrades, l’equip de govern no aplicarà aquesta tarificació social a les Escoles Bressol, decisió que s’ha pres sense cap debat previ amb els grups de l’oposició.

El nostre grup, durant els darrers mesos, ha mostrat un interès continu, tant a les comissions informatives com als plens, per saber l’estat de l’execució d’aquest compromisos i, tant en el cas del PEAS com del pressupost participatiu, ha fet propostes concretes al respecte. La resposta que hem rebut sempre ha estat que s’hi estava treballant, que ens informarien i que donarien compliment abans de l’aprovació del nou pressupost.

Però ara ens trobem doncs amb un “estudi” sobre la viabilitat de la tarificació social limitat i que només afecta a una taxa, i que s’ha encarregat el disseny i redacció dels altres dos projectes, els quals ja haurien d’estar enllestits.

Desconeixem si el regidor Jordi Terrades menteix o si no es coordina correctament amb la resta dels membres del govern municipal. En qualsevol cas, ERC-AG vol manifestar el seu malestar per la manca d’informació respecte a les accions portades a terme per part del govern socialista envers aquest acords, i per l’incompliment dels compromisos presos pel que fa a les formes i els tempos.

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament