Corresponsabilització i empoderament

Ple octubre 2017
Ple octubre 2017

El Pressupost Municipal de l'Ajuntament de Granollers pel 2018 incorpora, per primera vegada, una partida d'inversió de 500.000€ que es destinarà als projectes que sorgeixin d'un procés ciutadà de participació. És el que coneixem com a pressupostos participatius, i que fa més d'una dècada que el nostre grup reclama.

 

Ara fa un any, ERC-Acció Granollers vam aconseguir el compromís de l'equip de govern socialista de consensuar i posar en marxa un model de pressupost participatiu de cara al 2018. Malgrat la manca de consens (de moment només ens ha arribat un esborrany de la proposta al qual vam fer al·legacions i que no hem pogut debatre), ens alegra veure que Granollers per fi dóna aquest pas. Però som molt conscients que el model de participació del PSC és molt diferent al nostre, i ens preocupa que el procés que finalment s'acabi implementant no afavoreixi la participació i implicació de la ciutadania.

 

De fet, el propi PSC defineix aquest nou procés participatiu com una “crida de la ciutadania a l'Ajuntament assenyalant-li què es pot fer perquè el que està malament o és millorable pugui estar millor, plantejant mitjans des de la perspectiva ciutadana”. Per nosaltres, en canvi, es tracta de promoure l’apoderament econòmic, polític, social i cultural de la ciutadania i la seva corresponsabilització en la gestió pública.

 

Precisament per fomentar els pressupostos participatius, el nostre grup va engegar un projecte durant els mesos de juliol i setembre per recollir propostes dels veïns i veïnes de Granollers. Es tractava, sobre tot, de mostrar l'interès de la ciutadania d'implicar-se en la realitat que l'envolta i començar a explicar en què consisteix un pressupost participatiu. En total, vam recollir una cinquantena de propostes que vam fer arribar a l'equip de govern per tal que l'estudiï i l'inclogui, si escau, al pressupost de 2018.

Les propostes han girat principalment a l'entorn de quatre grans blocs: neteja i civisme, mobilitat, espai públic i equipaments municipals. I si en alguna cosa coincidia tothom, és en la sensació de “perifèria” que senten els barris de fóra de la zona del centre. Ja fa anys que reclamem una major inversió i atenció als barris, i seguirem treballant per a que tots i totes les ciutadanes se sentin part d'una mateixa ciutat – una ciutat justa i equilibrada- a partir d'una eina tant important com és el pressupost.

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament