Renda Garantida Ciutadana, nou dret social

Chakir El Homrani
Chakir El Homrani

Aquest mes de setembre entra en funcionament la Renda Garantida Ciutadana després que el Parlament aprovés el 12 de juliol, i per unanimitat, la llei que la regula. 
 
Es tracta d'una prestació que substitueix la Renda Mínima d'Inserció, però que va molt més enllà d'aquesta i es constitueix com un dret social de tota la ciutadania a no haver de romandre a la pobresa. Per això té un objectiu molt clar: millorar les condicions de vida dels més desafavorits assegurant no només els mínims vitals per poder viure amb dignitat, sinó que a més els empodera i els acompanya per evitar l’exclusió social. La RGC te dues prestacions, una garantida i una complementaria vinculada al compromís de fer un Pla d’Inserció Laboral.
 
D'aquesta manera, la renda garantida ciutadana assegurarà, de forma gradual fins el seu total desplegament a l'abril de 2020, que cap persona tingui uns ingressos inferiors a l'índex de la renda de suficiència de Catalunya, que actualment es situa en els 664€ mensuals.
 
És sense cap mena de dubte el dret social més important aconseguit els últims anys, i compta amb un ampli consens polític i social. Però no podem obviar el fet que l’exclusió social comença per l’exclusió laboral, i que aquesta darrera no només ve determinada per l’expulsió del mercat laboral. La precarització provocada per les darreres reformes laborals ha acabat generant treballadors i treballadores pobres, persones que malgrat tenir una feina estan en risc d'exclusió social perquè amb el seu sou no poden fer front a totes les seves despeses bàsiques. I precisament per aquest motiu, la renda garantida preveu la complementarietat amb la renda de treball, que es començarà aplicant a les famílies monoparentals. I s’obre la porta a en un futur ampliar-ho
 
Tres anys després de la presentació de la Iniciativa Legislativa Popular que va recollir més de 120.000 signatures, aquest mes, doncs, es fa efectiva una prestació que és molt més que una ajuda, és un dret que demostra un cop més que el nostre és un país que aposta per una societat on la igualtat d’oportunitats és cabdal. És una estructura d’estat sense ser estat.
 
 
 
Chakir El Homrani
Regidor d’ERC-AG
 

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament