ERC-AG vota en contra de les Ordenances Fiscals davant ’la gestió, l’estètica i l’ètica del fons’

Ple octubre 2016
Ple octubre 2016

El grup municipal d’ERC- Acció Granollers ha votat en contra de la proposta d’Ordenances Fiscals per 2017 davant la visió conservadora i estàtica de l’equip de govern socialista i la seva incapacitat d’anar més enllà de posar “maquillatge” al text existent, una manera de fer que, segons el regidor Chakir El Homrani, preocupa al grup republicà perquè “mostra com l’espai de confort de l’equip de govern ens converteix en un ens molt conservador on els canvis no es volen ni analitzar”. “Votem en contra de les ordenances fiscals –expressava El Homrani ahir al Ple -, cosa que no ens haguéssim imaginat mai, per la incapacitat de diàleg i d’immobilisme de l’equip de govern i davant la gestió, l’estètica i l’ètica del fons”.
 
El Homrani, titular de la Comissió de Govern i Economia, va recordar que fa anys que el grup d’ERC-AG reclama una revisió en profunditat i sense apriorismes d’un document que s’ha de adequar a la situació actual del teixit empresarial i de la ciutadania. Tal i com va expressar El Homrani, les ordenances fiscals poden esdevenir una eina generadora de justícia social mitjançant la redistribució i la tarificació progressiva i, en aquest sentit, va recordar que fa un any l’equip de govern es va comprometre a fer un estudi de viabilitat de la tarificació social, un document que semblava que al maig estaria enllestit, però que finalment no va veure la llum.
 
L’equip de govern justifica aquesta incompliment perquè considera que les ordenances fiscals ja són prou justes, i que ja és suficient amb les diferents bonificacions, beques i ajudes previstes, unes bonificacions que per ara per ara estan molt limitades a determinats col·lectius i de forma dispersa,  i sense que s’hagi fet cap mena de reflexió global al respecte.
 
Des d’ERC-AG considerem que no es pot assolir una veritable justícia social que garanteixi la igualtat d’oportunitats mitjançant exclusivament ajuts i subvencions, sinó que és de justícia social que cada família pugui pagar els serveis públics que ofereix el seu ajuntament segons els seus ingressos, sense haver de passar per serveis socials ni justificar la seva necessitat. Sobretot pel que fa als serveis educatius, com ara les EEBB i l’Escola de Música, o a les activitats esportives i de lleure. “Està molt bé fer subvencions –assegura El Homrani- , però això no és sinònim de fiscalitat justa”.
 
El Homrani també va posar en evidència les formes de fer de l’equip socialista. En primer lloc, va reclamar que els debats no es facin de forma bilateral, sinó que es busquin elements de consensos de forma multilateral, malgrat ser conscient que “l’espai de confort d’una majoria socialista, que fa i desfà el que vol, no és positiva pel debat en aquest consistori” i “no els ajuda a buscar espais de consensos”.
 
A més, el grup d’ERC-AG ha denunciat un cop més la manca de voluntat de diàleg de l’equip de govern, donat que malgrat haver presentat les seves propostes el passat 6 de setembre, no va ser fins el dia abans del Ple que el regidor Jordi Terrades els va fer arribar la seva resposta.
 
EL Homrani, davant la incorporació a proposta socialista d’una nova bonificació per l’IBI del  50% per aquells propietaris que posin el seu pis a disposició de la Borsa Municipal de Lloguer, va recordar que aquesta és una demanda que ERC-AG ha reclamat any rere anys al debat de les Ordenances Fiscals des de 2009 , i durant 8 anys sempre s’havia denegat amb l’excusa que la legislació no ho permetia. “Ara, també se’ns diu que no és possible jurídicament la nostra proposta d’excepció de la taxa d’escombraries per aquelles persones que acreditin haver estat desnonades en un  procediment d’execució hipotecària de l’habitatge habitual. Amb la mateixa lògica, potser serà possible d’aquí 8 anys. Per cert, a Girona i, més a prop, a Lliçà d’Amunt, ja s’aplica aquesta exempció”.

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament