CRÒNICA DEL PLE DE GENER

Regidors ERC-AG
Regidors ERC-AG

Hem començat l’activitat plenària del 2016 amb l’aprovació de tres mocions que van generar cert debat, i que a continuació us explicarem.
 
La primera, presentada pel nostre grup municipal, dóna suport a les mobilitzacions contra el Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre, un Pla aprovat el passat 8 de gener el Consell de Ministres espanyol que suposa una amenaça per al futur socioeconòmic i mediambiental del tram final del riu Ebre, el delta de l’Ebre i els seus pobles. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de tots els grups excepte de Ciutadans, que es va abstenir, i el grup del PP, l’únic regidor del qual no va assistir al Ple.
 
En l’apartat d’intervencions, el portaveu de Ciutadans va fer saber que està en contra de que el Ple aprovi mocions que van més enllà de la competència municipal, declaracions davant les quals tant ERC com CiU van defensar la importància de donar suport de forma solidària a problemàtiques que afecten al país o de posicionar-se políticament més enllà del municipi. A més, amb un toc d’humor, el nostre portaveu, Pep Mur, es va mostrar favorable a aquest plantejament per part de Ciutadans, ja que ERC-AG no haurà de tornar a posicionar-se en contra de mocions en defensa de la Constitució i la unitat d’Espanya, tal i com va proposar Ciutadans a través d’una moció el passat novembre. 
 
La segona moció, presentada per la CRIDA –CUP, va ser aprovada per unanimitat i té per objecte encomanar a la Comissió de l'Àrea de Govern i Economia, un estudi que analitzi la possibilitat de regular un sistema de tarificació social en l'establiment i fixació de preus públics, que s’ajusti per a cada persona a la seva renda individual o familiar, així com a d’altres circumstàncies personals i/o familiars. Una demanda que la darrera legislatura va abanderar el grup d’ICV-EUA amb el nostre acompanyament, i que malgrat la insistència del seu portaveu i les promeses d’estudiar-ho de grup socialista, no va veure la llum. Aconseguirà ara la CRIDA-CUP que l’equip de govern implementi la tarificació social a les ordenances fiscals? Ens agradaria molt, perquè és de justícia, però coneixent el tarannà del grup socialista, ho veiem si més no complicat. Per cert, la portaveu de la CRIDA-CUP va assegurar que com tenim 9 mesos abans de l’aprovació de les noves ordenances, aquest procés d’estudi serà com embaràs amb un part a l’octubre.
 
Finalment, la tercera moció, presentada per ERC-AG, tenia com a finalitat mostrar el rebuig del consistori a la decisió judicial de desnonar una persona per no abonar 106,07€ d'un únic rebut de la Taxa d'escombraries, un cas ben conegut per tothom en tant que els mitjans n’han fet difusió. En una primera proposta, ERC-AG vinculava aquest cas concret amb la situació de moltes famílies de Granollers que estan patint desnonaments i per això incloïa  als acords el “Refermar el compromís de Ajuntament de Granollers vers les persones en risc d'exclusió social a conseqüència de processos de desnonaments o execucions hipotecàries”. La CRIDA-CUP va esmenar la moció per afegir-hi referències a la llei 24/2015 de mesures urgents per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que en un primer moment vam acceptar. Posteriorment, i només mitja hora abans de la Junta de Portaveus on s’havia de votar la moció, el grup socialista ens va demanar desvincular aquestes referències donat que, al seu parer, aquest cas no té res a veure amb el risc d’exclusió social i la Llei 24/2015. Ho vam acceptar, i la moció va se aprovada per tots els grups exceptuant la CRIDA-CUP que s’hi va abstenir. I ho vam fer perquè per nosaltres el més important era no perdre l’oportunitat de visualitzar aquest cas kafkià i de debatre’l en el ple.  
 
Això sí, no estem d’acord amb el grup socialista respecte a que aquest cas no té res a veure amb l’exclusió social, donat que l’acompliment de la legalitat a través d’una sentència desmesurada possiblement portarà a una granollerina a l’exclusió social. Tal i com va explicar el regidor Chakir El Homrani, el marc legal actual ens porta a dos realitats, una en que famílies en exclusió social són desnonades, i una altra en la que persones que es converteixen en població en risc d’exclusió social per culpa de la legalitat. El Homrani va afegir que el consistori  té l’obligació ètica i moral d’evitar que persones com l’afectada per aquesta sentència acabin en situació d’exclusió i per això és important el paper d’acompanyament de l’ajuntament.

I precisament sobre aquest tema, ahir al Ple ens va acompanyar el Mustafà, que ens va explicar al torn obert de preguntes que avui el desnonen. Volem aprofitar per fer-li arribar la nostra solidaritat i el nostre compromís de fer el seguiment del seu cas i pressionar l’equip de govern per cercar solucions a aquest cas i als similars que es donen a Granollers.
 
Al Ple es van donar compte de tres resolucions i se’n van aprovar tres més per votació. El punt que va generar més debat va ser el referent a l’actualització del mapa de capacitat acústica de Granollers i de les mesures per reduir la contaminació acústica a la ciutat. Una ordenança a la qual el nostre grup ja va donar suport al 2010 (llavors es va aprovar amb el vot favorable de tots els grups excepte CiU, que es va abstenir) en tant que el soroll és una de les principals preocupacions de la ciutadania i aquesta és una eina transversal per a tenir cura de la salut de les persones i del medi ambient. Tot i així, és evident que cal seguir treballant per reduir la contaminació acústica de la ciutat, que té com a principal causant el trànsit. I precisament en aquest sentit el regidor Eduard Navarro de la CRIDA-CUP va recordar la demanda dels veïns de Tres Torres i Can Bassa al 2002 per soterrar la Ronda Sud.
 
Precisament, ERC-AG fa anys que demanem el soterrament de la Ronda Sud, concretament des de 1999, moment en que també vam exigir el soterrament de la Ronda Nord per evitar l’error comès al Sud. De fet, entre les propostes del nostre grup al pressupost de 2016 van incloure millorar l’entrada i la sortida de cotxes de la Ronda Sud a través d’un projecte per tal de solucionar la problemàtica del soroll dels cotxes cap a les vivendes, reduir el volum de cotxes que es concentren cada dia allà i facilitar la connexió entre Palou i Can Bassa amb els barris de Tres Torres i Sant Miquel, tant pels vianants com per als ciclistes. I el PSC es va comprometre a fer un estudi analitzant la mobilitat i problemàtiques de la zona per tal de buscar solucions, un compromís que podeu estar segurs fiscalitzarem.
 
En aquest punt ens va sorprendre l’anunci del regidor Albert Camps de la propera instal·lació d’un “eix ciclable” al carrer Girona.  Malgrat que s’hauria d’haver previst un carril bici des de l’inici del projecte de reforma, estem contents que finalment l’equip de govern hagi decidit facilitar el trànsit de les bicicletes en aquest tram. Esperem però que aquesta proposta es trasllado a altres eixos de la ciutat.
 
Respecte a l’apartat de precs, preguntes i interpel·lacions, el nostre portaveu, en Pep Mur, va recordar a l’equip de govern que encara no han presentat el seu Pla d’Actuació Municipal (PAM), malgrat que van dir que ho farien al gener. La resposta va ser que ho estan tancant i ho presentaran al febrer, 9 mesos després de les eleccions municipals... Al febrer, doncs, tindrem un altre part!
 
Per la seva part, la regidora Núria Maynou va preguntar  per què no s’inverteix més en la substitució de les canonades antigues de subministrament d’aigua, després que el passat cap de setmana els veïns de Sant Miquel hagin patit una nova avaria pel mal estat de les canonades de subministrament d’aigua. Som conscients que en aquests moments s’estan fent les obres de renovació de les canonades al carrer Navarra, però al 2016 no hi ha previsió de substituir més canonades donat que segons el PSC amb aquesta obra ja hem esgotat la partida pressupostària. És evident que cada cop són més els problemes derivats d’una xarxa de canonades d’aigua antiga que anem substituint de mica en mica, a un ritme clarament insuficient.
 
I finalment, el regidor Chakir El Homrani va preguntar perquè el PSC al Parlament exigeix l’acompliment del RDL 10/2015 per restablir el drets laborals i socials suspesos a través del “Decretazo 2012”, però en canvi a l’ajuntament es nega a aplicar-ho. La resposta de l’equip de govern: que ho estan negociant amb el Comitè. Però ho porten negociant des de l’octubre sense que el PSC s’hagi mogut de la seva proposta inicial. Això és negociar?
 

Si voleu saber més sobre el Ple d'ahir, podeu consultar la informació CLICANT AQUÍ


 

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament