Aprofundim més en la implicació ciutadana!

Pep Mur i Planas
Pep Mur i Planas

La implicació ciutadana en la presa de decisions de les institucions és una de les reivindicacions més incisives d’ERC. Per això, fa més d’una dècada que reclamem la redacció d’un Reglament de Participació Ciutadana que millori la capacitat dels granollerins i granollerines d’incidir en el dia a dia de la política municipal.
 
Al 2010, semblava que faríem un petit avenç amb l’aprovació del Pla Director de Participació Ciutadana, un document que ens havia d’ajudar a configurar  un nou model de governança. Perquè no oblidem que l’empoderament de la ciutadania respecte a les polítiques públiques és una de les vies més innovadores en el perfeccionament de la democràcia i del bon govern.
 
L’elaboració d’aquest pla, impulsat per ERC a la legislatura 2003-2007, es va enrederir molt a partir del 2007, quan el PSC va obtenir majoria absoluta.  I el document final va perdre pel camí una gran part del nivell de compromís que havia d’assolir el govern municipal respecte a les polítiques d’implicació ciutadana.
 
Aprovat el Pla, doncs, quedava encara pendent definir un marc normatiu que concretés i ordenés els diferents espais de codecisió a l’abast de la ciutadania per exercir el seu dret de col·laborar en la gestió municipal o, el que és el mateix, un Reglament que fes efectiu el Pla Director.
 
Han passat gairebé 6 anys de l’aprovació del Pla Director, però, i el govern de la ciutat encara no ha posat en marxa l'elaboració d’aquest Reglament. L’última notícia al respecte va ser al gener, quan el Ple va crear el Consell de Ciutat. En aquell moment els socialistes ens van assegurar que aquest Consell seria l’encarregat de redactar el Reglament Municipal de Govern Obert i Participació Ciutadana (malgrat que inicialment era el Reglament qui havia de crear el Consell).
 
Sigui com sigui, han passat 10 mesos, i encara no s’ha constituït el Consell de Ciutat.
 
Per tot això, no podem evitar preguntar-nos: quin és el compromís real del PSC respecte a la incidència dels granollerins en la presa de decisions? Com és que en un temps on cal més que mai la implicació de la ciutadania, el govern és incapaç d'impulsar un Reglament de Participació?
 
La redacció i aprovació d’aquest Reglament és imprescindible per poder tenir veritables processos participatius a la ciutat, com els pressupostos participatius, dels quals últimament hem sentit molt a parlar i que el grup municipal d’ERC porta al seu programa des de 2003. Volem que el govern municipal doni les eines als veïns i veïnes per poder decidir, per exemple, com gastar part del pressupost d’inversions i manteniment del seu barri. Una proposta en la que seguirem insistint.
 
 
Pep Mur i Planas
Portaveu d’ERC-AG

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament