Un #NouGranollers més sa

Contaminació Cotxe CO2 Partícules
Cotxe contaminant
La Comissió Europea marca Granollers com a zona sensible per la contaminació atmosfèrica, ja que se superen els límits anuals d'alguns paràmetres de qualitat de l’aire, per sobre els quals ja no és respirable si volem preservar la salut humana.


En els darrers episodis d'anticicUn #NouGranollers més saló s'han desplegat mesures, més aviat pobres i innocents, per evitar l'exposició elevada a òxids de nitrogen i partícules PM10. Granollers, com a ciutat menor de 60,000 habitants, excepcionalment té un Pla d’actuació local per a la reducció de la contaminació atmosfèrica per fer front a la situació. Però el problema persisteix.


Baixar-ne els nivells no és una mesura senzilla i ràpida d'aplicar. Una possible opció seria, tal com fan els governants xinesos a Bejing, limitar les fonts d'emissió antropogèniques -principalment reduir el trànsit de vehicles en tot el terme municipal, rondes, AP-7, C-17 i dins la ciutat...-. Però com es planteja en una societat liberal com la nostra? La contaminació atmosfèrica és ja un efecte estructural, de model de ciutat industrial, d'urbanisme del territori, de tipus de societat que ha estat construït i gestionat pels responsables polítics sectorials pertinents dels últims governs municipals i supramunicipals.


Quines solucions hi ha? Cal ser ambiciosos, desenvolupar amb fermesa un Pla transversal (i no sectorial) amb la implicació del màxim d'agents possibles (associacions d'afectats, experts locals i d'altres ciutats amb major experiència, empresaris, veïns, autònoms, sindicats, ecologistes...), des de la planificació fins l'execució, i sobretot el control i el seguiment del problema a partir d'indicadors, biològics i químics. Un pla que generi conscienciació i implicació ciutadana de la problemàtica -reflexionant i buscant solucions, per exemple, en alternatives sostenibles a la mobilitat obligada-, basada en la transparència i disponibilitat de la informació, i del necessari canvi de model social i de ciutat que es proposi el repte d'aconseguir un Granollers més sa.

Article publicat a El9Nou el 19/1/2015

Comentaris


No hi ha cap comentari


El comentari s'ha enviat correctament